top of page

La Girona jueva

 

 

 

En aquest taller, realitzat el 11 de juny a Girona, hem descobert i comprès més aspectes sobre la vida dels jueus; les seves creences religioses, la seva vida diària, oficis que duien a  terme... 

 

Aquesta cultura neix a finals de segle IX (889) quan les famílies jueves comencen a deixar la vida rural per tal d'emprendre una nova vida a la ciutat, on començaran a realitzar activitats comercials. Es van començar a establir en calls que consistien en cases senzilles on hi vivien els jueus que es distingien de les cristianes tan sols per la Mezuzà, que era un petit forat situat sobre la porta d’entrada, en el qual es col·locaven alguns versos de la Torà. 
En el cas de Girona, el call es va començar a formar a partir del segle XII, al carrer de la Força (carrer principal de la ciutat que pujava fins la catedral i el carrer major del call) quan s'hi instal·laren famílies jueves que abans vivien pels voltants de la catedral. Des del punt

de vista cultural va ser una de les més importants comunitats jueves d'occident. Actualment és el call millor conservat d'Europa.

 

A les ciutats medievals, per tal que els jueus poguessin viure en tranquil·litat, necessitaven uns edificis especials, la sinagoga, lloc de reunió i el micvé, banys de purificació. A més d’aquests dos espais també era necessària la carnisseria on només es venia carn d’aquells animals que eren considerats purs, és a dir, la carn apta per consumir.

 

A partir del S.XIII, es confeccionen unes institucions molt importants per a la ciutat de Girona, les anomenades Escoles de Càbala. Eren uns centres culturals, on normalment, s’hi reunien grans rabins i grans personatges, els quals és reunien per compartir i debatre idees.
 

Al segle XIV, arriba una època de males collites provocades per les condicions climàtiques nefastes que s’uneixen amb l’arribada de la Pesta Negra provoquen una situació de fam que porten a l’adveniment de malalties ocasionant una gran debilitació i fins i tot en alguns casos la mort.

 

Després d’aquesta pesta la població comença a acusar als jueus d’enverinar els pous. Els pagesos i la gent de les rodalies comencen a assaltar i matar pujant des dels territoris andalusos fins a Castella, de sud a nord, fins que al 1391 els pagesos entren a Girona cridant “conversió o mort!”, és a dir, o els jueus acceptaven ser convertits en cristians o els mataven. Les autoritats cristianes van ajudar als jueus tot portant-los a la Torre Gironella on van estar-hi reclosos durant sis mesos. Molts jueus es van convertir i d’altres van fugir, és per això que en aquesta època va haver-hi una reducció del call.

Els jueus van col•laborar d’una manera important en la comunitat. Normalment, se’ls utilitzava com a prestadors de diners, encara que aquest no era el seu ofici real; els prestamistes dedicaven una part dels seus ingressos a deixar diners als cristians, i aquests s’havien de tornar amb uns interessos.

La medicina, va ser una eina important i utilitzada pels jueus, van aparèixer grans metges.

També, van inventar l’astrolabi, una eina de navegació molt important, ja que eren uns  genis amb l’astronomia.

Sobretot, en aquella època, es va posar de moda, les disputes. Aquestes es realitzaven davant del rei, i havien de defensar i justificar perquè la seva religió era la més correcta.

 

GuiaGirona Jueva
00:00

Cristina Solana

bottom of page