top of page

Remuntant l'Onyar

 

 

GuiaRemuntant l'Onyar
00:00

El 10 de Juny el curs de 2n D’ESO vàrem anar a Girona a fer diferents Tallers; jo vaig anar a visitar al riu Onyar amb la finalitat de conèixer aquest afluent una mica més a fons.

 

La Marta, la guia, va començar situant-nos una mica, primer ens va explicar que el riu Onyar neix en el Massís de les Guilleries i després de recórrer 34 km desemboca al riu Ter.

Seguidament la Marta ens va aclarir com s’ho havien arreglat perquè l’aigua de l’Onyar no els hi arribes tan contaminada:

Des d’un principi, l’aigua baixa molt neta però a mesura que va passant per pobles, es va contaminant cada cop més.

El riu es divideix en tres parts: el tram urbà, el tall de transició i finalment el metre. Nosaltres ens trobàvem en el tall de transició durant l’explicació. És un tros del riu en el qual l’aigua es troba més canalitzada però bàsicament la qualitat de l’aigua, actualment, és dolenta a tot el riu. Molts anys enrere estava molt neta i fins i tot la gent s’hi banyava, hi rentaven la roba i l’utilitzaven per donar de beure al bestiar. Depenent de la franja del riu en la que ens trobem hi podem trobar un tipus  de vegetació o un altre, per exemple, com que nosaltres ens trobàvem en el tall de transició hi vam veure Pollancres, Plataners, Freixes, Salves, Homs; aquestes són les especies més normals de trobar al costat del riu.

 

Depenent si les espècies necessiten molta aigua o poca estaran més a prop del riu o menys per exemple, les Nanufes, són plantes que tenen el peu dintre el riu ja que necessiten molta humitat, també hi trobem la balca, el Càrex, el Jonc i el Canyís.

En l’àmbit dels animals destaquem el blauet, l’ocell més habitual, tal com el Tord, l’Oriol o el Tudó. En les aigües brutes hi trobem un peix gran anomenat Carpa, també hi trobem el Bagra i el Gardí. També hi podem veure sargantanes, granotes verdes, reinetes, i alguna serp verda, encara que aquestes espècies es localitzen més cap al naixement del riu.

Maria Francàs 

bottom of page